Simpel & snel bestellen | Prijzen inclusief full-color bedrukking | Premium kwaliteit voor een scherpe prijs
Is btw op relatiegeschenken aftrekbaar? In deze gevallen is moet je btw afdragen

Is btw op relatiegeschenken aftrekbaar? In deze gevallen is moet je btw afdragen

Btw over zakelijke uitgaven kan je normaal gesproken aftrekken als voorbelasting. De btw van relatiegeschenken of cadeautjes voor het personeel zijn niet altijd aftrekbaar.

Btw op relatiegeschenken is alleen aftrekbaar als: De ontvangers recht zouden hebben op btw-aftrek als ze het geschenk zelf zouden kopen. En als het relatiegeschenk onder het drempelbedrag van €227 euro blijft.

Geef jij binnenkort een relatiegeschenk weg? Lees hier precies wanneer je btw kan aftrekken.

Leestip voor jou: Lees hier hoe jij USB-sticks succesvol kan inzetten als promotiemateriaal

Drempelbedrag op BTW aftrek

Je kunt btw alleen aftrekken als voorbelasting als het totaalbedrag niet boven de €227 (excl. btw) per persoon uitkomt. Dit drempelbedrag geldt per boekjaar.

Voorbeeld:

Je geeft 50 flessen wijn met eigen etiket aan de directeur van een stichting ter waarde van €221,95. Dit valt onder de drempelwaarde van €227 euro, dus je kunt de btw die je hebt betaald aftrekken als voorbelasting. Koop jij een horloge t.w.v. €350 euro, dan kan je de btw niet aftrekken.

Koop je twee horloge’s van €225 en geef je die aan twee werknemers van een stichting, dan kan je de btw wel aftrekken als voorbelasting.

Voor relatiegeschenken aan je personeel moet je extra goed opletten dat je niet boven de drempelwaarde uitkomt.

BTW-aftrek op relatiegeschenken voor je personeel

Bij relatiegeschenken voor je personeel moet je uitkijken dat je niet boven de drempelwaarde van €227 euro uitkomt. Kerstpakketten, bedrijfsuitjes en betaling in natura tellen namelijk ook mee in dit bedrag. Als je jaarlijkse uitgaven boven de drempelwaarde uitkomen, mag je hier geen btw van aftrekken.

Uitgaven per medewerker berekenen

Relatiegeschenken zijn vaak persoonsgebonden. Uitgaven die je hebt voor een groep medewerkers deelt u door het aantal personen.

Voorbeeld:

Stel je voor: Je koopt een luxe relatiegeschenk van 198 euro voor een van je personeelsleden. Daarnaast ga je met 20 werknemers op een bedrijfstuitje wat 1000 euro kost. Om te berekenen of je boven de drempelwaarde heen komt deel 1000/20 en voeg je dit bij de 198 euro.

1000/20 + 198= 248 euro

Dit komt boven de drempelwaarde uit… Voor het bedrag dat je meer uitgeeft dan de drempelwaarde mag je geen btw aftrekken.

Uitzonderingen

Eigen bijdrage: Betalen jouw werknemers mee aan de relatiegeschenken of bedrijfsuitjes? Trek deze opbrengsten (excl. btw) dan af van de uitgaven. Als het bedrag op deze manier onder de drempelwaarde uitkomt, dan mag je btw over de bedrijfsuitgaven aftrekken.

Voorbeeld: Je wilt je werknemer een pak geven van 427 euro (excl. btw).  Dit bedrag is boven de drempelwaarde, dus mag de btw niet afgetrokken worden. Je werknemer legt zelf 200 euro bij. Nu is het bedrag €227 euro wat binnen de drempelwaarde valt. Nu mag de btw wel afgetrokken worden.

Fiets. Als je een fiets ter beschikking geeft aan je werknemers dan kan je btw (gedeeltelijk) aftrekken. Hier zijn wat voorwaarden aangebonden die je hier kunt lezen.

BTW terugbetalen

Heb je btw afgetrokken van bedragen die boven het drempelbedrag van €227 liggen? Dan moet je deze btw terugbetalen.

Uitzonderingen op promotiemateriaal & zakelijke uitgaven

Er is een verschil tussen relatiegeschenken en promotiemateriaal. De btw op promotiemateriaal kan je altijd aftrekken. Dit zijn namelijk zakelijke kosten die je schaart onder acquisitie. Geef jij bijvoorbeeld op maat gemaakte USB-sticks weg, dan is dit geen relatiegeschenk, maar een promotieartikel. Promotiemateriaal moet wel voldoen aan enkele voorwaarden die je hier kunt lezen.

USBstickmetlogo.nl toont de prijzen zonder btw. Je kan als bedrijf de btw op USB-sticks met logo altijd aftrekken. Lees dit artikel als je benieuwd bent of je thuiskopieheffing moet betalen bij het kopen van USB-sticks voor jouw bedrijf.

Wil jij je relaties en klanten verblijden met een relatiegeschenk waar je de btw van kan aftrekken als voorbelasting? Bekijk deze luxe, houten en duurzame USB-sticks met jouw logo eens. Dit zijn niet zomaar USB-sticks, maar een premium cadeaus in luxe geschenkverpakkingen.

Sluit Menu
0